Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ (ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ)


ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ


Εικόνα 1
Με την Κασταμονή του Πόντου θα ασχοληθούμε σήμερα. Την επισκεφθήκαμε τον προπερασμένο Αύγουστο. Απέχει 490 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη. Τα πρώτα 330 χλμ. καλύπτονται από τον μεγάλο εθνικό δρόμο Κωνσταντινούπολης- Άγκυρας και τα υπόλοιπα 160 από επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο όμως έχει βελτιωθεί πολύ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας που ταξιδεύουμε στην Τουρκία. Το μεγαλύτερο διάστημα του δικτύου αυτού αποτελείται από δρόμους δύο ρευμάτων με διαχωριστικό κράσπεδο.
Εικόνα 2
Ένα άλλο δείγμα προόδου και έξυπνης τουριστικής εκμετάλλευσης από τους Τούρκους κάθε ξεχωριστής περιοχής της πατρίδας τους είναι και το ορεινό θέρετρο του Ιλγκάζ, το οποίο βρίσκεται λίγα χλμ. πριν από την Κασταμονή. Το τεράστιο ορεινό πάρκο είναι ελεγχόμενο και η είσοδος του κάθε αυτοκινήτου κοστολογείται γύρω στα 3-4 ευρώ. Περιέχει πολλές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μάρκετ κ.α.). Ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα αυτού του πάρκου, λόγω και της ζέστης των ημερών του ταξιδιού μας, επιλέξαμε για τις διανυκτερεύσεις μας.   
Εικόνα 3
Η χαριτωμένη επαρχιακή πόλη της σύγχρονης Κασταμονής των 60.000 κατοίκων, απλώνεται στους πρόποδες των πευκόφυτων βουνών Ιλγκάζ Νταγκλαρί. Πριν 30 χρόνια η Κασταμονή αριθμούσε μόνο 25.000 κατοίκους.  
Το ιστορικό κέντρο της Κασταμονής απαρτίζεται κυρίως από γραφικά ξύλινα σπίτια, χτισμένα γύρω από ένα ευρύ ύψωμα, που έχει σαν κορυφαία απόληξη τα ερείπια ενός εντυπωσιακού βυζαντινού φρουρίου. 
Η σημερινή Κασταμονή (Kastamonu) ταυτίζεται με την βυζαντινή πολιτεία Κασταμών, στην οποία έδρευε επισκοπή. Μετά από συνεχείς εναλλαγές κατακτητών η πόλη προσαρτήθηκε οριστικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1393 από τον Βαγιαζίτ Α΄. Το ελληνικό στοιχείο της Κασταμονής ήταν έντονο από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι και την περίοδο, που επακολούθησε της Μικρασιατικής καταστροφής και της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (1923-1925). 
Εικόνα 4
Τα τουριστικά ενδιαφέροντα της Κασταμονής μοιράζονται μεταξύ των πολλών και ομολογουμένως εντυπωσιακών τζαμιών της και αρκετών υπολειμμάτων του βυζαντινού παρελθόντος της. Στα τελευταία περιλαμβάνεται και το φρούριο, το οποίο χτίστηκε από τον Ιωάννη τον Κομνηνό λίγα χρόνια πριν η πόλη κατακτηθεί από τους Οθωμανούς. Οι κατακτητές της ολοκλήρωσαν το οχυρωματικό έργο, τμήματα του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα στην κορυφή του υψώματος σε αρκετά καλή κατάσταση.
Εικόνα 5
Ανεβαίνοντας στο ψηλότερο μέρος των τειχών του φρουρίου είχα την ευκαιρία να απολαύσω μία μοναδική πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης. Ακριβώς κάτω από το κάστρο στα πιο ψηλά σημεία του λόφου απλώνεται η παλιά αρχοντική ελληνική συνοικία. Όπως μας γράφει στο βιβλίο του «Ιστορική Γεωγραφία της Μικράς Ασίας» ο Ιωάννης Καλφόγλου, στα τέλη του 19ου αιώνα η Κασταμονή κατοικούταν από 23.000 Μουσουλμάνους και 2.000 Ορθόδοξους. Στην πόλη παράγονταν τότε μάλλινα υφάσματα, κατεργασμένα δέρματα και σιδερένια σκεύη. Φημισμένη ήταν τότε η Κασταμονή για την μεγάλη της εμποροπανήγυρη κάθε Αύγουστο.
Εικόνα 6
Λίγα είναι πια τα ίχνη που θυμίζουν το ελληνικό παρελθόν της Κασταμονής και τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται στο Μουσείο της πόλης. Τα περισσότερα από τα ελληνικά αρχοντικά έχουν χάσει την ταυτότητά τους. Μεταξύ αυτών το ανακαινισμένο, γαλάζιο σήμερα, τριώροφο κτίριο (κάποιοι μας είπαν πως προορίζεται για ξενοδοχείο). Το κτίριο αυτό στέγαζε κάποτε την περίφημη Παπαζόγλειο Αστική Σχολή. Χτίστηκε το 1896 δίπλα στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, από τον οποίο σήμερα δεν υπάρχει ούτε ίχνος. Η λειτουργία της Σχολής σταμάτησε το 1922.
Τελειώνοντας θυμίζω πως στην Κασταμονή γεννήθηκε και μεγάλωσε ο φημισμένος λαϊκός μας συνθέτης Γιάννης Ετσειρίδης (1893-1942) γνωστότερος ως Γιοβάν Τσαούς (Γιάννης ο λοχίας).     

 ΛΕΖΑΝΤΕΣ
Εικόνα 1   
Άποψη από το Βυζαντινό κάστρο της Κασταμονής. Χτίστηκε από τον Ι. Κομνηνό.

Εικόνα 2   
Υποδεέστερο των ευβοϊκών ορεινών τοπίων, το πάρκο Ιλγκάζ της ορεινής Κασταμονής  είναι ωστόσο, αντίθετα με τις δικές μας περιοχές, δεόντως αξιοποιημένο και ως εκ τούτου πηγή σημαντικών εσόδων για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Εικόνα 3   
Άποψη από την πάλαι ποτέ λαμπρή ελληνική συνοικία της Κασταμονής.

Εικόνα 4     
Ανακαινισμένο σήμερα κτίριο της Κασταμονής. Κάποτε ήταν ελληνικό αρχοντικό.

Εικόνα 5   
Η ανακαινισμένη σήμερα Παπαζόγλειος Σχολή. Όταν λειτουργούσε, πριν το 1922, διέθετε νηπιαγωγείο, παρθεναγωγείο, αρρεναγωγείο, αίθουσες συναθροίσεων και μικρό διαμέρισμα φιλοξενίας για το μητροπολίτη Σεβάστειας.   
 
Εικόνα 6   
Τουρκικά κανόνια διακοσμούν σήμερα το Βυζαντινό κάστρο της Κασταμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου