Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ (ΣΙΝΩΠΗ)


ΣΙΝΩΠΗ

Εικόνα1

 Η Σινώπη ήταν ένας από τους σταθμούς στις πόλεις του Πόντου που αποφασίσαμε να επισκεφθούμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης περιοδείας μας στην Τουρκία. 

Πρόκειται για μια πραγματικά πανέμορφη παραλιακή πολιτειούλα, βρίθουσα μνημείων του ιστορικού παρελθόντος της, που αριθμεί σήμερα όχι περισσότερους από 25.000 κατοίκους. Βρίσκεται χτισμένη και από τις δύο πλευρές μιας μικρής χερσονήσου και θυμίζει έντονα, ως προς τον τρόπο δόμησής της, την δική μας Καστοριά, μόνο που εδώ αντί για τη λίμνη έχουμε τη Μαύρη Θάλασσα να περιβρέχει την επί της χερσονήσου μικρή πόλη.

Εικόνα 2
Τα 250 χλμ., που χωρίζουν τη Σινώπη από την Κασταμονή (επί το πλείστον ορεινή διαδρομή) καλύπτονται επίσης από άριστο επαρχιακό οδικό δίκτυο άρτι επισκευασμένο όπως διαπιστώσαμε.
Η Σινώπη είναι πανάρχαια πόλη με βαθιές ελληνικές ρίζες. Η ίδρυσή της χρονολογείται πριν από τον 7ο αι. π.Χ., όταν δημιουργήθηκε εκεί αποικία των Μιλησίων. Η μυθολογία θέλει ως πρώτο οικιστή της Σινώπης τον αργοναύτη Αυτόλυκο. Η Σινώπη οφείλει το όνομά της στη νύμφη Σινώπη, μία από τις βασίλισσες των Αμαζόνων, κόρη του ποταμού Ασωπού και φημισμένη ως η μεγάλη, μοναχική και άγρια παρθένος του Πόντου. Η Αμαζόνα Σινώπη συμβολίζει τον υπερήφανο χαρακτήρα του ποντιακού ελληνισμού, αφού απέρριψε ακόμη και τον έρωτα του Δία προκειμένου να ζει μοναχικά, αυτοδύναμα και ανεξάρτητα. 
Εικόνα 3
Στη Σινώπη, που υπήρξε για μεγάλο διάστημα μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, γεννήθηκε το 404 π.Χ. ο περίφημος κυνικός φιλόσοφος Διογένης ο Κύων ή Σινωπεύς (πέθανε το 325 π.Χ.). Η ίδια πόλη φέρεται και ως η γενέτειρα του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη Ζ΄ (135 π.Χ.). Η Σινώπη ως το πιο αγαπημένο μέρος διαμονής του Μιθριδάτη διακοσμήθηκε από αυτόν με ναούς, έργα τέχνης και λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούσαν το κέντρο των εμπορικών συναλλαγών στη Μαύρη Θάλασσα. Το 69 π.Χ. η πόλη κατελήφθη από τον Λούκουλο, ενώ το 63 π.Χ. προσαρτήθηκε από τον Πομπήιο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Γνωστή με το όνομα Colonia Julia Fetix, η Σινώπη γνώρισε μεγάλη ακμή και πλούτο επωφελούμενη από την Pax Romana.
Εικόνα 4
Η ακμή της Σινώπης συνεχίστηκε και κατά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο απόστολος Ανδρέας ήταν αυτός που κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Σινώπη και τοποθέτησε επίσκοπο τον Φιλόλογο. Στη Σινώπη έζησαν και μαρτύρησαν ο Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός και ο Άγιος Φωκάς ο Θαυματουργός. Στη Σινώπη γεννήθηκε επίσης ο γνωστός αιρεσιάρχης του 2ου μ.Χ. αι. Μαρκίων. Το 1214 ο σουλτάνος Ιζάντ Ντιν Καϊκομπάτ την πήρε από τους Κομνηνούς της Τραπεζούντας. Το 1301 η πόλη περιήλθε στους εμίρηδες της Κασταμονής, που την ανακήρυξαν πρωτεύουσα του εμιράτου. Οι εμίρηδες, επιτρέποντας στους Γενοβέζους να εγκατασταθούν στην πόλη, κατέστησαν τη Σινώπη ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του τότε κόσμου.
Εικόνα 5
Τις μεγαλύτερες καταστροφές της ιστορίας της η Σινώπη τις γνώρισε σχετικά προσφάτως (30 Νοεμβρίου 1853) κατά την έναρξη του κριμαϊκού πολέμου, όταν τμήμα του ρωσικού στόλου συνέτριψε  τον τουρκικό στόλο και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στα τείχη, στο λιμάνι και σε πολλά μνημεία της πόλης.
Η σημερινή Σινώπη διαθέτει ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο σημαντικότερο έκθεμα του οποίου είναι μια σειρά πολύ παλαιών, εξαίρετων και ιδιαιτέρως πρωτότυπων βυζαντινών εικόνων, η φωτογράφηση των οποίων όμως απαγορεύεται αυστηρά. Ως σύγχρονο τουριστικό προϊόν της Σινώπης θεωρούνται οι χειροποίητες μινιατούρες πλοίων. Πολλές μικρές βιοτεχνίες κατασκευής μινιατουρών λειτουργούν στη Σινώπη ενώ οι βιτρίνες των καταστημάτων που τις πωλούν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
Στη Σινώπη εκτός των άλλων μνημείων σώζονται κάποιοι αξιόλογοι βυζαντινοί ναοί για τους οποίους όμως θα ασχοληθούμε στο επόμενο φύλλο μας.          
  


ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Εικόνα 1
Ίχνη από τις οχυρώσεις του βυζαντινού λιμανιού της Σινώπης σώζονται μέχρι σήμερα.

Εικόνα 2
Δεκάδες επιτύμβιες στήλες με ελληνικές επιγραφές σωρεύονται στην αυλή του Μουσείου της Σινώπης. Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης όταν παρατηρεί συνύπαρξη προχριστιανικών επιγραφών με σχετικά σύγχρονες.

Εικόνα 3
Μαρμάρινο σύμπλεγμα από κτίριο ή ναό της αρχαίας Σινώπης.

Εικόνα 4
Παράσταση από βυζαντινό μωσαϊκό (Μουσείο Σινώπης).
   
Εικόνα 5
Μεταλλικός σταυρός και μικροαντικείμενα από βυζαντινό ναό, βρίσκονται σήμερα στις προθήκες του Μουσείου της Σινώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου