Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΥΘΡΑΙΑ



Εικόνα 1
Ήταν μια από τις πιο ζεστές μέρες του περασμένου Αυγούστου εκείνη που διαλέξαμε να επισκεφθούμε την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Ξεκινήσαμε από τα κοντινά προάστια, τα ονόματα των οποίων μας είναι γνωστά από τα παιδικά μας χρόνια μέσα από τις σελίδες της σχολικής ιστορίας, από τα τραγούδια του λαού μας και από δεκάδες διηγήματα που περιγράφουν τα τραγικά γεγονότα του 1922. Κορδελιό, Μπουρνόβας, Αγία Τριάδα και τόσες άλλες όμορφες ελληνικές συνοικίες της πάλαι ποτέ πανέμορφης Σμύρνης.
Εικόνα 2
Δυστυχώς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κέντρο της σύγχρονης Σμύρνης, τίποτε δεν υπάρχει για θυμίζει το παρελθόν των χιλιοτραγουδισμένων ελληνικών προαστίων της. Δρόμοι ασφυχτικά γεμάτοι από οχήματα με βιαστικούς και νευρικούς συνήθους οδηγούς, που κορνάρουν αδιάκοπα, μελαγχολικές γκρίζες πολυκατοικίες και μια ανάμικτη μυρωδιά φρεσκοχυμένης πίσσας και καυσαερίων προσγειώνουν τον Έλληνα επισκέπτη σε μία πραγματικότητα εντελώς ξένη από την εικόνα της Σμύρνης, που έχει πλάσει από παιδί στη φαντασία του.
Εξερευνώντας τη σημερινή Σμύρνη κατέληξα πως ήταν προτιμότερο να παραμείνω με την εικόνα της, που είχα πλάσει βλέποντας τις κάρτες και τις φωτογραφίες των αρχών του περασμένου αιώνα, παρά να προσπαθήσω να δω το παρελθόν της μέσα από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.
Εικόνα 3
Με αυτή τη λογική προτιμήσαμε να δώσουμε περισσότερο ερευνητικό βάρος στην ευρύτερη περιοχή τόσο εντός της χερσονήσου της Ερυθραίας, (όσο και εκτός αυτής.
Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε από πολλά ελληνικά χωριά με έντονα τα σημάδια του πρόσφατου πολιτισμικού παρελθόντος τους, αλλά και από τις θέσεις μερικών από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ιωνίας. Μεταξύ αυτών οι Κλαζομενές, για τις οποίες αναφερθήκαμε σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, και οι Ερυθρές που βρίσκονται σε μία όμορφη περιοχή 30 περίπου χλμ. Β.Α. του Τσεσμέ (Κρήνη).
Οι Ερυθρές είναι η πόλη, που κατά μία εκδοχή, υπήρξε το κίνητρο ονομασίας ολόκληρης τη χερσονήσου της Ερυθραίας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Ερυθρών είναι μεν επισκέψιμος, όχι όμως αρκετά αξιοποιημένος, όπως δεκάδες άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην Τουρκία. Σε μία μεγάλη έκταση γεμάτη από θάμνους και βράχια υπάρχουν διάσπαρτα ερείπια από τα κτίσματα της αρχαίας πόλης. Σε σχετικά καλλίτερη κατάσταση διατηρείται μέρος του θεάτρου της πόλης σε μία παρυφή ενός βραχώδους λοφίσκου. Αρκετά ευρήματα των ανασκαφών, που συνεχίζονται αδιάκοπα, φυλάσσονται και συντηρούνται σε μία αποθήκη δίπλα στο σπίτι του φύλακα, ο οποίος ζει κυριολεκτικά ως ερημίτης στην δυσπρόσιτη αυτή περιοχή.
Εικόνα 4
Καταφέραμε να ανακαλύψουμε το φύλακα, που προσπαθούσε να δροσιστεί ξαπλωμένος κάτω από ένα δένδρο σε ένα μικρό ύψωμα. Ήταν ένας συμπαθητικός και γραφικός μεσήλικας που είχε τη συνήθεια να τραγουδάει και να σφυρίζει διαρκώς. Ίσως αυτή ήταν η μοναδική άμυνα στη μοναξιά του. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί να μας ανοίξει την αποθήκη και να μας επιτρέψει να φωτογραφήσουμε τα αντικείμενα που περιείχε. Εκτός από θραύσματα αγγείων, προτομών και κιόνων δεν υπήρχε κάτι άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κάποιες κεφαλές μικρών αγαλμάτων ήταν τα μοναδικά κομμάτια που ξεχώριζαν κάπως από τα υπόλοιπα ευρήματα.
Ταξιδεύοντας ένας Έλληνας στις παραλίες εκατέρωθεν του Τσεσμέ αισθάνεται μια ξέχωρη συγκίνηση, αφού εκτός από τη γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου έχει την τύχη να βλέπει πεντακάθαρα τις όμορφες παραλίες της Χίου μας, που βρίσκεται λίγα μόλις μίλια απέναντι. Η πόλη της Χίου μάλιστα όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή φαίνεται πάρα πολύ καλά από κάποια σημεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολυσύχναστο τουριστικό Τσεσμέ (Κρήνη). Γι’ αυτό όμως θα πούμε περισσότερα στην επόμενη ανάρτησή μας.

Αλέξανδρος Καλέμης


    

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Εικόνα 1
Το Τσεσμέ (Κρήνη) έχει εξελιχθεί σήμερα σε μία από πιο πολυσύχναστες τουριστικές πόλεις των δυτικών τουρκικών παραλίων.

Εικόνα 2
Αρκετά όμορφη πόλη η Κρήνη (Τσεσμέ) με πλακόστρωτους δρόμους, ωραίες πλατείες, αλλά και αρκετά παλιά ελληνικά σπίτια. 

Εικόνα 3
Γοητευτικό το θέαμα της Χίου από τις παραλίες του Τσεσμέ.

   
Εικόνα 4
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ιωνικής πόλης των Ερυθρών βρίσκεται σε μία σχετικά απρόσιτη περιοχή. Στη φωτογραφία μας το θέατρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου