Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΡΟΙΑΣ



ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΡΟΙΑΣ

 

Αλέξανδρου Καλέμη

 
Εικόνα 1
Όταν βρεθήκαμε στην περιοχή των Δαρδανελίων, ήταν μια φωτεινή και σχεδόν καλοκαιρινή μέρα του περασμένου Ιανουαρίου από τις πολλές παρόμοιες, που συνηθίσαμε να απολαμβάνουμε το φετινό χειμώνα. Ένα χειμώνα που ούτε τον τίτλο του κατάφερε να δικαιολογήσει.
Οι όμορφες καιρικές συνθήκες λοιπόν μας παρότρυναν για μία ημερήσια εξόρμηση στην παραλιακή περιοχή νότια των Δαρδανελίων μέχρι την αρχαία ελληνική πόλη της Άσσου. Ως γνωστό κάπου στο μέσον αυτής της παραλιακής διαδρομής των περίπου 100 χιλιομέτρων βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της περίφημης Τροίας.
Για την εξερεύνησή μας αυτή επιλέξαμε τους μικρούς επαρχιακούς παραλιακούς δρόμους της περιοχής και όχι την εθνική οδό Δαρδανελίων – Σμύρνης. Αυτό το κάναμε για να έχουμε την ευκαιρία να φωτογραφήσουμε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους από τις ελληνικές πόλεις, που διαδέχθηκαν την Τροία και άκμασαν κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Εικόνα 2
Μεταξύ αυτών είναι και η Αλεξάνδρεια Τροίας, μία από τις 70 και πλέον Αλεξάνδρειες, που χτίστηκαν προς τιμή του μεγάλου Μακεδόνα κατακτητή Αλεξάνδρου. Η Αλεξάνδρεια Τροίας γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Εποχής χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο. Μία τυπική πόλη με απομεινάρια από θέρμες, μικρούς ναούς και οικοδομήματα. Οι αρχαιότητες αυτές, όπως συνηθίζεται στην Τουρκία βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια, αυλές αγροικιών, αλλά και ανάμεσα σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Η Αλεξάνδρεια Τροίας έγινε περισσότερο γνωστή κατά τους χρόνους διάδοσης του χριστιανισμού, αφού ήταν μία εκ των πρώτων πόλεων από τις οποίες ξεκίνησε το αποστολικό του έργο ο Απόστολος Παύλος.
Εικόνα3
Μία άλλη ιδιαιτερότητα της Αλεξάνδρειας Τροίας είναι το ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησάκι της Τενέδου και είναι η πλησιέστερη προς αυτό ακτή. Πράγματι είχαμε τη μοναδική εμπειρία, με τη βοήθεια και της λαμπρής ημέρας, να παρατηρήσουμε όλες τις λεπτομέρειες από την πόλη της Τενέδου χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε απέναντι διαπλέοντας τα λιγοστά μίλια με ένα από τα φεριμπότ, που εκτελούν το δρομολόγιο. 
Το μικρό νησάκι της Τενέδου (έκτασης 36 τ. χλμ.) ήταν ελληνικό στο μεγαλύτερο διάστημα της μακραίωνης ιστορίας του. Βρίσκεται ως γνωστό λίγο νοτιότερα από την είσοδο του Ελλήσποντου και το έδαφός του, αντίθετα με αυτό της Ίμβρου, είναι πεδινό με χαμηλούς λόφους (μέγιστο υψ. 190 μ.). Το όνομά της κατά την παράδοση η Τένεδος το οφείλει στον γιο του Κύκνου, Τένητα. Μια άλλη ονομασία της Τενέδου κατά την αρχαιότητα ήταν Λεύκοφρυς.
Εικόνα 4
Οι κάτοικοι της Τενέδου πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, όπου μάλιστα επέδειξαν ιδιαίτερο ηρωισμό. Λόγω της στρατηγικής της θέσης η Τένεδος προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων των κατά καιρούς ισχυρών δυνάμεων της Μεσογείου. Έτσι κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τένεδος περιήλθε στην κατοχή πολλών λαών. Στα χρόνια της μεγάλης ακμής των Περσών η Τένεδος ήταν τμήμα του μεγάλου Περσικού κράτους. Μετά την αποτυχία της περσικής εκστρατείας εναντίον της Ελλάδος απελευθερώθηκε για ένα μικρό σχετικά διάστημα από τους Αθηναίους για να αποδοθεί και πάλι στους Πέρσες με την Ανταλκίδειο Ειρήνη. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο και παρέμεινε υπό την εξουσία των Μακεδόνων ως την κατάλυση του μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, οπότε έγινε τμήμα της απέραντης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ακολούθως της Βυζαντινής. Μετά την παρακμή του Βυζαντίου η Τένεδος έγινε ενετική, για να καταληφθεί τελικά από τους Τούρκους το 1456. Έκτοτε γνώρισε για πολύ μικρό διάστημα την ελευθερία, αφού απελευθερώθηκε από τους Έλληνες το 1912 (κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων) για να αποδοθεί και πάλι στους Τούρκους το 1923 με τη συνθήκη της Λοζάνης.
Εικόνα 5
Στο σημείο αυτό όμως θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα επισκεπτόμενη την ελληνική πόλη της Άσσου.


















ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Εικόνα 1

Απομεινάρια αρχαίων οικοδομημάτων της Αλεξάνδρειας Τροίας μέσα σε καλλιεργημένες και μη εκτάσεις.



Εικόνα 2

Η πόλη της Τενέδου όπως φαίνεται από την παραλία της Αλεξάνδρειας Τροίας.



Εικόνα 3

Αρχαίο ιερό της Αλεξάνδρειας Τροίας. Στο βάθος το νησάκι της Τενέδου.



Εικόνα 4

Σαρκοφάγος στην κορυφή ενός λοφίσκου της Αλεξάνδρειας Τροίας.



Εικόνα 5

Οι θάμνοι έχουν κυριολεκτικά αγκαλιάσει μία αρχαία κολώνα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Τροίας.